Kad vlast navikne na donacije: Svijet je vakcinisao preko 40 miliona osoba, BiH nijednu

Proces vakcinacije u svijetu traje već otprilike mjesec dana i od pet vakcina koje su odobrene vakcinisano je više od 41 milion ljudi. Neke države taj proces provode brže, neke sporije, a neke nikako, među kojima je i Bosna i Hercegovina.Uzor cijelom svijetu je trenutno Izrael, država koja ima nešto više od devet miliona, a već su vakcinisali 2,6 miliona građana, odnosno skoro 30 posto populacije.

U zemljama regije prednjači Hrvatska i Slovenija sa oko 50 hiljada vakcinisanih građana, a koriste se Pfizerova i Modernina vakcina.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati su lideri po brzini vakcinacije svog stanovništvaIzrael i Ujedinjeni Arapski Emirati su lideri po brzini vakcinacije svog stanovništva

Srbija, koja nije članica Evropske unije do sada je vakcinisala oko 20.000 ljudi te je od danas otpočela masovnu vakcinaciju. Srbija je do sada nabavila određene doze vakcina proizvođača Pfizer, milion kineskih (Sinovac) te određene količine ruske vakcine Sputnik V.

Bosna i Hercegovina je u međuvremenu iskazala spremnost za vakcinaciju i to je to. Naša zemlja nije počela proces vakcinacije jer se vlast oslonila na kolektivnu kupovinu u sklopu globalnog sistema Covax. Naša država nije ni našla za shodno da se na vrijeme potrudi, zakonski omogući i olakša proces da se direktono pregovara s proizvođačem i da se što prije nabave određene količine.

Tako je BiH u klubu zemalja koja će na početak vakcinacije čekati vjerovatno do februara. Državna ministrica civilnih poslova, koja u najvećoj mjeri koordinira taj proces građanima poručuje da budu strpljivi.

Paralelno član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je izjavio da će zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dio vakcina dodijeli Republici Srpskoj kako bi se u tom entitetu otpočelo sa vakcinacijom.

On je naglasio da je evidentno Covax mehanizam u kolapsu.

To možda na najbolji način oslikava situaciju u BiH. Država se u osudnim trenucima, kada je trebalo donijeti prave odluke i u nabavku vakcina krenuti na više različitih načina, pogubila. Sada jedan od članova Predsjedništva poručuju da će moliti Srbiju za određenom donacijom. Druga dva člana Predsjedništva vjerovatno nemaju koga ni moliti, dok država kojom bi trebali upravljati stoji bespomoćno.

A da sistem djeluje još konfuznije pokazuje i trenutno stanje gdje BiH očekuje, odnosno nada se paketu do 10.000 doza vakcine, ali bez detaljnijih informacija o proizvođaču i nastavku imunizacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post NOVA LJUBAV U “PAROVIMA”? Milijana uhvatila Igora za ruku i progovorila o svemu! Evidentno je?
Next post POTPUNI HAOS! Ša izlomio SVE, ne može da izdrži pritisak zbog odnosa sa Tarom! (VIDEO)