Saturday , November 26 2022

Još jedna pobjeda protiv banke! “Imate ih pravo tužiti, duguju vam milijarde!”

Tužitelj je dobio već drugu presudu protiv banke zbog nezakonitih promjena kamatne stope, i to po istom poslovnom kreditu od 350.000 eura koji je ugovoren 2007. godine, izvijestila je Udruga Franak i dodala kako je do sada samo 10 posto oštećenih tužilo banke koje su nezakonito stekle možda čak i 7 milijardi eura.

Banke su dužne potrošačima, obrtnicima i pravnim osobama oko 7 milijardi eura nezakonito naplaćenih kamata po svim valutama te nezakonito naplaćenog tečaja švicarskog franka, priopćila je Udruga Franak, nakon još jedne presude protiv Addiko banke.

Foto: DNEVNIK.hr

U ovom najnovijem slučaju, tužitelj obrtnik dobio je već drugu presudu protiv Addiko banke zbog nezakonitih promjena kamatne stope i to po istom poslovnom kreditu od 350.000 eura koji je ugovoren 2007. godine, izvijestila je Udruga.

Ovaj obrtnik je, napominju u Udruzi, jednako kao i druge pravne osobe, oštećen od banaka zbog ništetnih kamatnih stopa koje su ugovorene u kreditima sve do 2013. godine, ali je on jedan od rijetkih koji je na sudu tražio i ostvario pravo na povrat svog novca.

Obrtnik je prvom presudom već dobio, zajedno sa zateznim kamatama, oko 120.000 eura, dok će na temelju pravomoćnosti druge presude dobiti još oko 30.000 eura od Addiko banke.

Potrošači i pravne osobe, kojih sigurno ima i više od 500.000, imaju pravo tužiti banke zbog ništetnih kamatnih stopa koje su ugovarane u kreditima sve do 2013. godine i jedino na taj način zasad je moguće vratiti svoj novac iz banaka te iz leasing kuća, naglašavaju u Udruzi Franak.

Pojasnili su kako je navedeni obrtnik pratio što radi Udruga Franak pa je imao saznanja o tomu da mu je banka neosnovano oduzela ogroman novac, zbog čega je banku i tužio te je dobio sud.

No, unatoč pravomoćnoj presudi, Addiko nije prestao s nezakonitom praksom, nego je nastavio naplaćivati kamatu veću za 100% od ugovorene kamate. Zbog toga je obrtnik ponovo tužio banku te mu je ovom novom presudom dosuđeno još 20.000 eura uz pripadajuće zatezne kamate.

“Banke u Hrvatskoj rade što god hoće” 

Nažalost, ističu u Udruzi, zbog nečinjenja HNB-a te zbog nečinjenja inspekcija Republike Hrvatske, banke u Hrvatskoj rade što god hoće, određuju cijenu kredita na nezakonit način, utvrđuju visinu naknada kako im se sviđa i time malo pomalo pelješe na milijune ljudi i zahvaljujući tom neredu i namjernom neradu HNB-a i inspekcija, banke imaju ogromne profite i likvidnost preko 10 milijardi eura, od kojih je možda i preko 50% likvidnosti stečeno na nezakonit način.

Time HNB i inspekcije pomažu Hrvatskoj udruzi banaka u zaštiti od progona te neizravno sprječavaju naknadu štete oštećenim potrošačima, obrtnicima i pravnim osobama.

Udruga procjenjuje kako je do danas svega 10% od mogućih 500.000 oštećenika tužilo bankeOgromni iznosi nepripadajućeg novca nalaze se u bankama, a radi se o iznosima između 3 i 4 milijarde eura koje su banke neosnovano stekle, a dugovanja banaka zbog nezakonitih naplata kamata te i tečaja franka u kreditima s valutnom klauzulom CHF, zacijelo iznose oko 7 milijardi eura.

Leave a Reply

Your email address will not be published.