Epilog razornog potresa u Hrvatskoj: Pet poginulih, 20 povrijeđenih i stalni strah

Jedan od najtežih zemljotresa koji je pogodio naš region, danas oko 12:20 sati s epicentrom u Petrinji u Hrvatskoj izuzetno se osjetio i u Bosni i Hercegovini. Nažalost, smrtno je stradala jedna djevojčica od 12 godina u Petrinji, kao i još četiri osobe u Glini. Najmanje 20 osoba je povrijeđeno.Materijalna šteta je ogromna, a ona će se sabirati narednih dana.

U Petrinju su brzo potom stigli i najviši politički dužnosnici predvođeni premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem.


“Dio ljudi ćemo morati maknuti. Nije sigurno da ostaju ovdje, to je jasno kao dan. U pitanju je tragedija”, rekao je Plenković.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, kazao je da su posljedice ogromne i da se trenutno traga za uposlenicom Gradske uprave.

“Ogromna materijalna šteta je pričinjena, ali najteže nam pada to što je zemljotres uzrokovao i ljudske žrtve među kojima je smrtno stradala djevojčica koja je imala 12 godina, a i dalje tragamo za ljudima i ne znamo kakvo ćemo stanje zateći ispod ruševina. Svaka pomoć je dobrodošla kako bismo pomogli svim ljudima i spasili one za kojima tragamo, nažalost, uvijek nas ujedine ovakve nesreće”, kazao je Dumbović.

Pomoć Hrvatskoj doći će iz Evropske unije, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je pokrenut evropski mehanizam uzbunjivanja te očekuje da će u kratkom roku početi pristizati sva oprema koja je dobrodošla u ovakvoj situaciji.


“Upravo sam razgovarao s povjerenikom Evropske komisije za vanredna stanja, cijeli niz zemalja je već ponudio pomoć, a na nivou EU se organizira pomoć za ono što nam je u ovom trenutku najpotrebnije”, rekao je Božinović.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je na Twitteru kako je već razgovarala s premijerom Andrejem Plenkovićem te da je pomoć već spremna.

“Spremni smo pružiti podršku. Janez Lenarčić, evropski komesar za krizne situacije, je spreman za putovanje u Hrvatsku čim to situacija dozvoli”, napisala je ona.

Potres je donio ozbiljne posljedice, veliki broj povrijeđenih, kao i velike ruševine i u Zagrebu, Sisku, kao i brojnim drugim gradovima u Hrvatskoj, ali i većem dijelu naše zemlje, Slovenije… Iz preventivnih razloga zaustavljen je rad Nukrearne elektrane Krško.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *